De risico’s van zonnepanelen op brandgevaar en de impact op verzekeringen

Update 21 september 2020

 

Er zijn tal van installateurs in Nederland en de mogelijkheden zijn eindeloos. De prijs is belangrijk, maar veiligheid nog veel belangrijker. In 2018 zijn branden als gevolg van de installatie van zonnepanelen op daken veel in het nieuws geweest. Er werden zelfs kamervragen over gesteld. Minister Wiebes merkte terecht op dat dit in eerste instantie zorgelijk is voor de dakeigenaren, maar daarnaast ook voor het vertrouwen van dakeigenaren in zonnepanelen. Hij vervolgde gelukkig met de opmerking dat het aantal branden bij daken met zonnepanelen zeer beperkt is, wat een geruststellende gedachte is. Toch wilt u zekerheid wanneer u zonnepanelen aanschaft. Reden genoeg voor RVO – verstrekking van subsidie in Nederland – en brancheorganisatie Holland Solar om een onderzoek in te laten stellen door TNO.

 

De belangrijkste oorzaken op een rij

We hebben in dit artikel de belangrijkste oorzaken van brandgevaar als gevolg van de installatie van zonnepanelen op een rij gezet.

  • Slechte en onveilige installatie. Brand met zonnepanelen wordt in veel gevallen veroorzaakt door ondeugdelijke installatie. Bijvoorbeeld door het gebruik van verschillende merken stekkers. Een andere oorzaak kan zijn dat zonne-energiesystemen niet voldoen aan de basisvoorwaarden voor elektrotechnische installaties in gebouwen, zoals NEN 1010.
  • Onder-dimensionering en slecht aansluiten van kabels en connectoren. Soms worden door installateurs kabels niet voldoende gedimensioneerd om kosten te besparen. Het is dus belangrijk om met gecertificeerde kabels met voldoende capaciteit te werken. Schade-experts schatten in dat voor 80% tot 99% te wijten is aan problemen met connectoren, aldus TNO.
  • Cross mating. Uit het onderzoek blijkt dat een andere veelvoorkomende oorzaak van brand het verbinden van een stekker (connector) van het ene merk met een contrastekker van het andere merk is. Dit wordt ook wel cross mating genoemd. Dit kan leiden tot overgangsweerstanden, interne vlambogen, warmteontwikkeling en uiteindelijk brand. Om dit tegen te gaan wordt ook wel vlamboogdetectie gebruikt, waarna bij het ontstaan van een vlamboog het systeem direct uitschakelt.
  • Kans groter bij indaksystemen. Volgens TNO schatten schade-experts in dat de kans op brand voornamelijk bij indaksystemen aanwezig (80% tot 90%). Dit zijn systemen waarbij de dakpannen vervangen zijn door zonnepanelen.

 

Kies altijd voor kwaliteit

De kwaliteit van de installateur en van de componenten zijn bepalend voor het risico van zonnepanelen op brandgevaar.

  • Certificering van installateur. Kies altijd voor een bedrijf met gekwalificeerde installateurs. In Nederland bestaat er voor het installatiebedrijf het zogenaamde “Zonnekeur” certificaat. Horizon NL werkt alleen met bedrijven die voldoende gekwalificeerd zijn. Belangrijk is ook dat bedrijven werken volgens de elektrotechnische NEN1010 normen.
  • Hoge kwaliteit omvormers en panelen. Onze aanbeveling is alleen met tier-1 zonnepanelen omvormers te werken. Op deze manier kiest u voor een goed werkend systeem op lange termijn en verkleint u de risico’s op brandgevaar.

Het kiezen van een vakbekwame installateur met voldoende ervaring die werkt volgens de relevante kwaliteitseisen is één van de belangrijkste criteria bij het aanleggen van een zonne-energiesysteem. Met 20 jaar relevante sector kiezen we altijd voor top kwaliteit panelen, omvormers en elektrische componenten. We werken met betrouwbare, gekwalificeerde partners en leveren u een veilig systeem van hoogwaardige kwaliteit, waardoor u met een gerust hart kunt focussen op uw bedrijfsvoering.

Horizon NL werkt alleen samen met de beste installateurs en volgens alle relevante kwaliteitsnormen.

 

De mogelijke impact op verzekeringen

De aanschaf van zonnepanelen of het verhuren van uw dak aan een investeerder kan mogelijk een impact hebben op de verzekering. Steeds meer verzekeraars stellen strenge eisen aan het verzekeren van zonnepanelen, bijvoorbeeld via een opstal- of inboedelverzekering. Voor de installatie zijn vaak de benodigde documenten vereist zoals een constructieberekening, een opleveringsrapport conform NEN 1010 elektrische aansluiting en een productiegarantieverklaring. In een verzekeringsovereenkomst worden de wederzijdse rechten en plichten vastgelegd. Het is dan ook altijd verstandig om bij een verzekeringsadviseur de voorwaarden en preventie-eisen te checken.

Wilt u meer weten over de risico’s van zonnepanelen op brandgevaar en de mogelijke impact op uw verzekering, neem gerust contact op.

Wilt u weten wat uw locatie waard is?

Neem dan contact met ons op. Wij maken op basis van uw gegevens een inschatting voor de hoeveelheid elektriciteit die u kan verwekken. Na de scan kunnen wij u een gratis offerte versturen en de resultaten bespreken.
*verplicht veld

Branches

Akkerbouwers

Bedrijfsdak

Geitenhouders

Melkveehouders

Pluimveehouders

Schapenhouders

Varkenshouders

Zonnecarport